ingyenes webstatisztika

A Keler jövőre csatlakozhat az egységes európai értékpapír-elszámolási rendszerhez

Az olasz piac szeptemberi csatlakozása óta futnak nagyobb összegű tranzakciók a nyáron indult egységes európai értékpapír-elszámolási rendszerben, amelyhez a Központi Elszámolóház és Értéktár (Keler) Zrt. 2016 szeptemberében csatlakozhat – közölte a társaság kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Keler egyebek mellett az osztrák és a német értéktárral egy időben csatlakozhat a Target2-Securities (T2S) elnevezésű rendszerhez.
A T2S rendszer nyári indulása óta a görög, máltai, román és svájci piacon az euró alapú értékpapír-elszámolásokat már az új rendszerben végzik. A tervek szerint a T2S 2017 februárjára az Európai Unió 21 országában az euró alapú értékpapír tranzakciók csaknem 100 százalékára kiterjed.
A közlemény idézi Matuszka Kristófot, a Keler T2S projektjének vezetőjét, aki elmondta: a Keler, elsősorban a magyar piaci szereplők pozíciójának javítása érdekében, a piaci szereplőkkel folyamatosan egyeztetve, a csatlakozási szerződés 2012-es aláírása óta folyamatosan készül a szükséges fejlesztésekre.
A T2S platform létrehozásával az Európai Központi Bank egységesíteni kívánja az európai elszámolási rendszereket, hogy hatékonyabbá és biztonságosabbá tegye az értékpapír-tranzakciókat. A központi platform révén, a befektetők számára hosszabb távon egyrészt olcsóbbá válhat az értékpapírok határon átnyúló adás-vétele, másrészt egyszerűsödhet az értékpapír kibocsátás azon cégek számára, amelyek egyszerre több európai piacon is szeretnének jelen lenni.
Magyarországon egyedüli központi értéktárként a Keler biztosít infrastruktúrát a magyar tőkepiac szereplőinek az értékpapírok kibocsátásához, az értékpapír tranzakciók kiegyenlítéséhez.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top