ingyenes webstatisztika
Home / _Címlap / A jövő héten vizsgálja a Standard & Poor’s a magyar adósosztályzatot
Legfrissebb hírek Magyarországról angol nyelvű portálokról: NewsPortal.hu

A jövő héten vizsgálja a Standard & Poor’s a magyar adósosztályzatot

A jövő héten vizsgálja a magyar államadós-osztályzatot a Standard & Poor’s. Az S&P idei felülvizsgálati menetrendjében ez lesz a szuverén magyar besorolások első értékelése.

A nemzetközi hitelminősítő március 18-ára, jövő péntekre tűzte ki a magyar adósosztályzat vizsgálatát; ezután szeptember 16-án veszi ismét napirendre Magyarországot.
A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül a Moody’s Investors Service három, a Fitch Ratings – az S&P-hez hasonlóan – két időpontot jelölt ki a magyar besorolások idei vizsgálatára.
A Moody’s első időpontja múlt pénteken volt, ám ez a cég akkor nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását, sem annak – egyébként felminősítés lehetőségére utaló pozitív – kilátását, így nem is jelentett be módosításokat.
A Moody’s idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország legközelebb július 8-án, utána november 4-én szerepel.
A Fitch Ratings május 20-án, utána november 18-án végzi el a magyar államadós-osztályzatok értékelését.
Ahogy a Moody’s példája is jelzi, nem feltétlenül bizonyos, hogy ezeken a napokon a hitelminősítők módosítják is a magyar államadós-osztályzatokat, vagy az osztályzatokra érvényes kilátást.
A globális pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján – hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik – a hitelminősítők az általuk előre meghatározott időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében.
A kialakult gyakorlatnak megfelelően a cégek egy-egy európai államadósra évi két vagy három felülvizsgálati időpontot tűznek ki, mindig pénteki napokra, és a felülvizsgálati eredményeket rendszerint a kijelölt nap éjszakáján, az európai és az amerikai piaci zárások után jelentik be Londonban.
Az időpont előzetes meghatározása azonban nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy a kijelölt napon tényleges osztályzat- vagy kilátás-módosítási lépéseket jelentsenek be.
A három nagy hitelminősítő közül a Moody’s és a Fitch pozitív, a Standard & Poor’s stabil kilátást tart érvényben a magyar adósbesorolásokra.
A mindhárom cég jelenleg egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó – az S&P és a Fitch “BB plusz”, a Moody’s “Ba1” – besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot.
A Standard & Poor’s tavaly márciusban – a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon, az azóta is érvényes stabil kilátás pozitívra javítása nélkül – emelte egy fokozattal “BB plusz”-ra a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolásait. Az S&P tavaly márciusi osztályzatjavításával került a magyar államadós-osztályzat mindhárom hitelminősítőnél azonos szintre.
A londoni elemzői közösség valószínűsíti, hogy Magyarország az idén – ha nem is az első, tavaszi felülvizsgálati körben, hanem inkább a későbbre kitűzött vizsgálati időpontokban – visszanyerheti befektetési ajánlású államadós-besorolásait.
A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői, akik a minap Budapesten tettek tájékozódó látogatást, tárgyalásaikról összeállított, Londonban ismertetett beszámolójukban közölték, hogy a magyar kormány 2017-re egyensúlyos államháztartási cél kitűzését fontolgatja. A ház elemzőinek megítélése szerint ez ugyan “túl ambiciózus” célnak tűnne, különösen a 2018-as választási év előtt, a költségvetési konszolidáció melletti erőteljes elkötelezettséget azonban a hitelminősítők pozitív jelzésként értékelhetik.
A Commerzbank – az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport – londoni befektetési részlegének közgazdászai minapi térségi előrejelzésükben kiemelték azt a véleményüket, hogy a magyar adósosztályzatok felminősítéséhez egyértelműen megvan a háttér: a gazdasági növekedés üteme jelentősen gyorsult a pénzügyi válság óta, az államháztartás hiánya jóval a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alá csökkent, lefelé tartó pályán van az adósságteher, és a háztartások megszabadultak devizaalapú hitelkitettségeiktől.
Ha legalább a Moody’s és a Fitch, vagyis a magyar osztályzatokra pozitív kilátást érvényben tartó két hitelminősítő az idén visszaemeli a magyar szuverén osztályzatot a befektetési kategóriába, az egyben azt is jelentené, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország 2016-ban ismét befektetésre ajánlott adóssá válna. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzatát befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem.
Ha e két cég felminősíti Magyarországot, azzal a magyar szuverén befektetési termékek potenciális vásárlói köre is bővülhet, számos intézményi befektető szabályzata ugyanis kizárólag befektetési ajánlású papírok tartását engedélyezi.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×