ingyenes webstatisztika

A jövő a könyvtárban kezdődik!

A jövő gazdaságának kulcsszereplői azok a fiatalok lesznek, akik ma még az iskolapadban ülnek.

A jelen eszközeivel kell őket a jövő feladataira, kihívásaira felkészíteni, ami minden korban így volt, azonban most a változások a korábbiaknál sokkal markánsabbak, a prognózisok szerint háromból két fiatal olyan munkakört fog betölteni aktív korában, melyek ma még nem is léteznek.

Ezért különösen fontos, hogy a gyerekek és fiatalok – a Z- és Alfa-generáció tagjai – olyan útravalót kapjanak, mely ma már nem a lexikális tudás átadását jelenti, hanem készségek és kompetenciák fejlesztését, a jövőben való boldogulás lehetőségét.

De milyen szerepet tölthetnek be a könyvtárak ebben a feladatban, és hogyan?

Magyarországon évente 2 millióan használjuk ezen intézmények szolgáltatásait, mintegy évi 112 millió alkalommal. Ebben a számban egyre nagyobb súllyal szerepelnek a távoli elérésű szolgáltatások, így többek között a katalógushasználat, az otthonról elérhető hosszabbítás, a távfizetés, vagy éppen az olvasójeggyel online elérhető könyvtári adatbázisok.

A közhiedelemmel szemben pedig egyáltalán nem a nyugdíjasok alkotják a könyvtárhasználók többségét, közel 540 ezer 18 év alatti gyerek és fiatal mellett több mint 1,1 millió aktív korú polgár használja regisztráltan a könyvtárakat.

 

A közelmúltban különböző forrásokból számos könyvtár újult meg, nemcsak tereiben, hanem szolgáltatásaiban is. Emellett közel három éve működik a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt keretében Az én könyvtáram program a tanulás támogatására.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fogja össze azt az országos fejlesztést, mely a diákokat és pedagógusokat segíti a tantermen kívüli tanulás támogatásával, az olvasásfejlesztés, a digitális szövegértés, a könyvtárhasználat és információkeresés, szövegértésfejlesztés négyes célkitűzése mentén.

Az én könyvtáram program célja, hogy skandináv mintára a könyvtárak kreatív, ismeretszerzési, kulturális és közösségépítő szintérként legyenek részei a gyerekek és fiatalok mindennapjainak úgy, hogy ezek a tevékenységek mind-mind az olvasás szeretetére hangolják őket.

 

A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” EFOP -3.3.3-VEKOP/16-2016-00001 számú projekt Az én könyvtáram programrésze az Európai Unió támogatásával valósul meg.

640x40_feher

Comments are closed.

Scroll To Top