ingyenes webstatisztika

A Jobbik javaslatcsomagot készített a Dunaferr megmentésére

A Jobbik komplex javaslatcsomagot készített a Dunaferr megmentésére és fenntartható működésére. A terveket határozati javaslat formájában kedden be is nyújtották az Országgyűlésnek, és annak elfogadását kérik a kormánypártoktól – közölte sajtótájékoztatóján az előterjesztő képviselő, Volner János.

Ismertette: a Jobbik álláspontja szerint a fémalapanyag-gyártás Magyarország gazdasága számára stratégiai jelentőségű. Ugyanakkor figyelemmel az ISD Dunaferr “évek óta húzódó és napjainkban kicsúcsosodó agóniájára”, a hathatós és az iparág valamennyi hazai szereplőjére kiterjedő kormányzati intézkedések nem tűrnek halasztást.
Az ellenzéki párt ezért azt kezdeményezi, hogy a fémalapanyag-gyártó vállalkozások esetében a munkaadókat terhelő járulékok legmagasabb összege legfeljebb a bruttó munkabér 15 százaléka legyen, illetve az ilyen vállalatok kapjanak mentességet a szociális hozzájárulási adó és az iparűzési adó alól.
Emellett a Jobbik felszólítja a kormányt, hogy hozzon létre a szakirányú oktatást, kutatást végző felsőoktatási intézményeket, az érintett vállalkozások, kutatók és szabadalmi ügyvivők bevonásával egy vállalkozást, amely a szükséges alkalmazott kutatás eredményeit biztosítja; a szomszédos országok bevonásával gondoskodjon a hazai vállalkozások részére ipari együttműködést, felvevőpiacot jelentő partnerek felkutatásáról; a tervbe vett V0 vasúti körgyűrű megvalósításánál, valamint a folyami áruszállítás és az ahhoz kapcsolódó kikötői infrastruktúra fejlesztésénél vegye figyelembe az ISD Dunaferr igényeit, illetve kössön stratégiai megállapodást a Dunaferrel.
Az ellenzéki párt azt is szeretné, ha a kormány által korábban bejelentett növekedési hitelprogramban biztosítson állami garanciát a fémalapanyag-gyártó vállalkozások számára.
Volner János szerint a megoldási javaslataikkal az állam, a befektető és a munkavállalók is jól járnának, hiszen elbocsátások helyett hosszú távon lehetne biztosítani a vállalat és az egész szektor fenntarthatóságát.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top