ingyenes webstatisztika

A Jobbik az ellenzéki erő ma Magyarországon

A Jobbikot nevezte az ellenzéki erőnek Vona Gábor a tapolcai időközi országgyűlési választás tanulságait elemezve hétfőn.

A pártelnök sajtótájékoztatóján történelmi jelentőségűnek minősítette Rig Lajos mandátumszerzését, hozzátéve: leszámoltak azzal a mítosszal is, miszerint valamiféle “üvegplafon” lenne a Jobbik felett. Az ellenzéki pátvezető szerint Veszprémben már lehetett kormányváltó hangulatot érezni, s most az is kiderült, hogy van kormányváltó erő, ami a Jobbik.
Vona Gábor kitért arra is, hogy vasárnap az MSZP-DK nem volt képes érdemi eredményt elérni, s az is eldőlt, hogy pártja lesz a kormánypártok kihívója.
Beszámolt arról is, hogy Rig Lajos az egészségügyi területtel fog foglalkozni az Országgyűlésben, a Tapolcai kórház ügyének “harcos képviselője” lesz, és bízik abban, hogy utóbbit a kormánypártok is komolyan gondolták.
A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán vasárnap este olvasható adatok szerint a 99,13 százalékos feldolgozottságnál Rig Lajos a szavazatok 35,27 százalékát szerezte meg, az eredmény azonban nem végleges.
Rig Lajos tavaly októberben Tapolca 5. számú egyéni választókerületében szerzett önkormányzati képviselői mandátumot. Az országgyűlési és az önkormányzati képviselői mandátum azonban összeférhetetlen, így amennyiben a még “függőben lévő” szavazókör voksait is összeszámolják, és Rig Lajos nyeri a tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választást, a politikusnak le kell mondania települési képviselői helyéről. Utódjáról időközi önkormányzati választáson dönthetnek a tapolcai 5. számú egyéni választókerület választói. Az időközi választást a mandátum megüresedésétől, vagyis Rig Lajos lemondásától számított 120 napon belül kell megtartani.
A Jobbik elnöke kérdésre azt is elmondta, hogy a néppárti folyamatot végig kívánja vinni a Jobbikban, s saját “vadhajtásaikért” vállalja a felelősséget, azokat “le fogja nyesni”. Arra a kérdésre, hogy mi ennek az üzenete antiszemita, illetve cigányellenes nézeteket valló tag, szavazó felé, azt felelte: a Jobbiknak nincs és nem is lesz olyan programpontja, amely faji, vallási alapon vagy bármilyen tekintetben különbséget tesz emberek között. Ha valaki akár támogatóként, akár tagként erre számított volna, akkor valószínűleg tévedésből van a Jobbikban – jelentette ki, arra kérve az érintetteket, hogy keressenek maguknak másik politikai pártot.
Arra, hogy Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke az Élet menetén vasárnap úgy fogalmazott: “A Jobbik fel sem fogja, micsoda kárt okoz Magyarország jövőjének”, Vona Gábor úgy reagált: az ilyen megnyilatkozások mögött ismeret vagy nyitottság hiánya van, s áll a WJC elnöke rendelkezésére, hogy elmondja pártja terveit.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top