ingyenes webstatisztika

A jó gazdasági teljesítmény áll a tervezettnél kisebb hiány mögött

A tervezettnél kisebb államháztartási hiány mögött mindenekelőtt a jó gazdasági teljesítmény áll – mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke az M1 Ma reggel című műsorában pénteken.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön közzétett adatai szerint az államháztartás központi alrendszerének 2014. évi hiánya 825,7 milliárd forint, 325,8 milliárd forinttal alacsonyabb a módosított előirányzatnál, annak 72 százaléka. A központi költségvetés 2014. december végi pénzforgalmi adatai a kormány várakozásaihoz képest is kedvezőbben alakultak.
Kovács Árpád kiemelte: a kedvező adat elérését segítette a sokat vitatott online pénztárgépek bekötése, az autóipar kiváló teljesítménye, a mezőgazdaság rekordtermése, mindezek “a bevételi oldalról hozták a szükséges számokat”. Hozzátette: az állam sem költekezett túl, a KT ezt a teljesítményt már nyáron jelezte és ősszel is megerősítette.
Kifejtette, az autóipar meghatározó teljesítménye húzta az ipari termelést, az építőiparban az uniós beruházásoknak volt meghatározó szerepe, a többi iparágban stagnálás volt. A lehetőség szerint ezt a következő években diverzifikálni kell, fontosnak nevezte az elektronikai ipart, amely felzárkózhat az autóipar mellé.
Kovács Árpád szerint 2015-re óvatos, konzervatív becslés a 2014-esnél 1 százalékkal kisebb GDP-növekedés, a kiadások erős kordában tartására van szükség.

Véleménye szerint a 2015-ös költségvetésben a 169 milliárd forintos privatizációs bevétel bizonytalan szám, de a meglévő tartalék mozgásteret jelent ahhoz, hogy az európai unióval ne legyen olyan vitapont, amely negatív fényt vet a magyar gazdaságra és a költségvetésre – fogalmazott.

(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top