ingyenes webstatisztika
Home / Világgazdaság / A harmadik negyedévben 5,1 százalékos volt a lengyel GDP-növekedés

A harmadik negyedévben 5,1 százalékos volt a lengyel GDP-növekedés

Lengyelországban a belső fogyasztásnak és a beruházásoknak köszönhetően 5,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) a múlt év harmadik negyedévéhez viszonyítva – közölte szerdán előzetes becsült adatok alapján a nemzeti statisztikai hivatal (GUS).

A GUS november végén közli majd a harmadik negyedévi GDP-növekedésre vonatkozó részletes adatokat.
A szakértők előzetes becslései alacsonyabb, 4,7 százalékos növekedést jeleztek. Jadwiga Emilewicz lengyel vállalkozási és technológiaügyi miniszter a kedvező tendenciát a folyamatosan magas belső fogyasztással magyarázta szerdán.

     
Kiemelte, hogy a növekedési ütem annak ellenére magas, hogy Németországban, amely Lengyelország fő kereskedelmi partnere, a harmadik negyedévben zsugorodott a GDP az előző háromhónapos időszakhoz mérve.
Az ING bank lengyelországi leányvállalata, az ING Bank Slaski fő közgazdásza, Rafal Benecki a GDP növekedési ütemét azzal magyarázta, hogy a második negyedévhez képest a fogyasztás csak enyhén csökkent, miközben az előző negyedévinél magasabb volt a beruházási dinamika.
Benecki szerint a harmadik negyedév az utolsó olyan időszak volt, amikor az 5 százaléknál magasabb GDP-növekedést jegyezték Lengyelországban. Ez év utolsó negyedévében, valamint jövőre is lassulni fog a növekedés üteme, a romló globális konjunktúra következtében – véli Benecki.(MTI)

640x40_feher
640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×