ingyenes webstatisztika
Home / Külföld / Európa / A harmadik negyedévben 0,6 százalékkal nőtt GDP az EU-ban és az euróövezetben is

A harmadik negyedévben 0,6 százalékkal nőtt GDP az EU-ban és az euróövezetben is

A harmadik negyedévben 0,6 százalékkal nőtt az euróövezet és az Európai Unió bruttó hazai terméke (GDP) az előző negyedévhez képest – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) kedden.

A második becslést tartalmazó adatok szerint szezonális kiigazítással számolva éves bázison mindkét régióban 2,5 százalék volt a GDP-növekedés a harmadik negyedévben.
A számok megegyeznek a két hete közölt előzetes adatokkal, és összhangban állnak az elemzői várakozásokkal.
A második negyedévben az euróövezetben és az EU-ban is 0,7 százalékos volt a negyedéves GDP-növekedés, míg az évesített GDP-növekedés az euróövezetben 2,3 százalék, az EU-ban pedig 2,4 százalék volt.
Összehasonlításképpen: az Egyesült Államok gazdasága negyedéves összevetésben 0,7 százalékkal, éves szinten pedig 2,3 százalékkal nőtt július-szeptemberben, a második negyedévben mért 0,8 százalékos, illetve 2,2 százalékos bővülés után.
Az Eurostat országokra bontott statisztikájából nyolc ország – Észtország, Görögország, Írország, Luxembourg, Málta, Olaszország, Svédország és Szlovénia – harmadik negyedéves adata hiányzik.

     
A második negyedévhez képest csökkenést csak Dániából (0,3 százalék) jelentettek. A legerősebb mértékben, 2,6 százalékkal Románia gazdasága nőtt, majd Lettország következik, 1,5 százalékkal, Lengyelország és Finnország pedig egyaránt 1,1 százalékkal.
Éves összehasonlításban is Románia a listavezető, az Eurostat adatai szerint szezonális kiigazítással számolva 8,6 százalékkal bővült a GDP. Csehország és Lengyelország a második helyezett, egyaránt 5,0-5,0 százalékos növekedéssel, majd Bulgária és Ciprus következik 3,8 százalékkal.
Magyarország esetében negyedéves szinten 0,8 százalékos, éves összehasonlításban pedig 3,8 százalékos GDP-növekedést adott meg az Eurostat.
(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×