ingyenes webstatisztika

A GVH engedélyezte, az Affinia megvásárlását

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy az autószűrőket gyártó amerikai bejegyzésű Mann+Hummel (M+H) Inc. megvásárolja az azonos profilú és szintén az Egyesült Államokban bejegyzett Affinia Group Holdings Inc.-et – az erről szóló határozat szerdán jelent meg a versenyhatóság honlapján.

Az augusztus 13-án született megállapodás szerint az M+H megvásárolja az Affinia összes részvényét. Az összefonódás engedélyezésére Magyarországon kívül Németország, Ausztria, Lengyelország, Ukrajna és Oroszország versenyhatósága előtt indult eljárás.
Az M+H a németországi Mann+Hummel Holding GmbH által irányított vállalkozáscsoport tagja, de Magyarországon nincs tagja. A Magyarországról származott árbevétele viszont a múlt évben meghaladta a 15 milliárd forintot. Az Affinia csoport külföldön honos tagjai pedig Magyarország területén a múlt évben 500 millió forintot meghaladó nettó árbevételt értek el. Miután az árbevételek meghaladják a jogszabályban meghatározott limiteket, kötelező megkérni a fúzióhoz a versenyhatóság engedélyét.
A GVH megállapította, hogy a piacon egyes termékeknél a két cég együttes piaci aránya meghaladja ugyan a 20 százalékot, de van a piacon más hasonló súlyú szereplő is. Ezért nem valószínűsíthető, hogy az összefonódásnak káros versenyhatásai lesznek.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top