ingyenes webstatisztika

A Graphisoft Park SE 4,94 millió euró adózott nyereséget ért el tavaly

A Graphisoft Park SE szabályozott ingatlanbefektetési társaság (SZIT) 4,94 millió euró adózott nyereséget ért el tavaly a “pro forma” (korábbi gyakorlattal készült) adatok szerint, ez 491 ezer euróval magasabb 2018-hoz képest – közölte a társaság a BÉT honlapján csütörtökön közzétett konszolidált, IFRS szerinti jelentésében.

A tavalyi “pro forma” pénzügyi eredmények a társaság várakozásainak megfelelően alakultak: a bérleti díjbevétel az egy évvel korábbit 1,8 millió euróval meghaladva 14,25 millió euróra, míg a kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyereség (EBITDA) 1,4 millió euróval 13,35 millió euróra nőtt. A tárgyidőszakban elszámolt értékcsökkenés ugyanakkor az új épületek átadásával jelentősen, 20 százalékkal emelkedett.
A társaság tulajdonában álló teljes ingatlanállomány valós értéke tavaly év végén 265 millió euró volt. Az elkészült, átadott ingatlanok valós értéke 1,1 millió euróval nőtt az előző negyedévhez képest, elsősorban a tartósan magas kihasználtsági szintnek (97 százalék) és a tárgyidőszaki lejáró bérleti szerződések meghosszabbításának köszönhetően. 2019. III. negyedévéhez képest a valós ingatlanérték emelkedése, az esedékes hiteltörlesztések és a növekvő készpénzállomány következtében a tárgyidőszaki valós nettó érték 195 millió euró, több mint 4 millió euróval meghaladva az előző negyedévit.
A jelentés szerint a 2020-ra várható pro forma nettó eredmény a korábban közzétett előrejelzéshez képest 500 ezer euróval alacsonyabb. Azért, mert az egyéb bevételeket (nettó) 200 ezer euróval magasabban várják a korábbinál, és mert a nettó kamatköltség elsősorban a 2019. IV. negyedév végén felvett új hitel kamatköltségei miatt mintegy 700 ezer euróval lesz magasabb korábbi előrejelzésünknél.

A bérleti díjbevételek 2020-ban várhatóan 350 ezer euróval, 2,5 százalékkal nőnek a 2019. évi bevételekhez képest, amely egyrészt az automatikus indexálásnak köszönhető, továbbá az év közben megkötött bérleti szerződések 2020-ban egész évben bérleti díjbevételt generálnak. 2021-ben a várhatóan továbbra is tartósan magas kihasználtság mellett további 200 ezer eurós bérleti díjnövekedéssel számolnak.
A Graphisoft Park részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 5400, a legalacsonyabb 3490 forint volt.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top