ingyenes webstatisztika

A görög GDP-növekedés nem az, aminek látszik

A második negyedévi görög GDP-növekedési adat valójában csak a defláció miatt tűnik jónak – mutatnak rá cikkükben a Bloomberg Intelligence szakértői.

A görög gazdaság a második negyedévben minden előrejelzésre rácáfolva 0,8 százalékkal növekedett. Közgazdászok szerint azonban valószínűtlen, hogy ez így is maradna, mivel a tőkekorlátozások már az első negyedévben béklyóba verték a termelést. Ennek ízelítőjeként a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) is rekordalacsony szintre esett júliusban és az Európai Bizottság közel három éves mélypontra esett gazdasági hangulatindexe sem sok jóra enged következtetni.
A második negyedévi GDP-növekedési adat elég szépen csillog ugyan, de azért nem minden arany, ami fénylik – mutat rá Jamie Murray és David Powell a Bloomberg Intelligence közgazdásza.
Szerintük ugyanis a reál-GDP adat ebben az esetben elfedi a valóságot, mivel a nominális GDP 0,7 százalékkal csökkent, vagyis a reál-GDP növekedése jórészt az árcsökkenésnek volt köszönhető. A fogyasztói árak júliusban évi 1,3 százalékkal csökkentek Görögországban.
A Bloomberg elemzői rámutatnak, hogy a második negyedévi adatok részletes olvasata még megváltoztathatja a végleges eredményt. Véleményük szerint a szokatlanul jó adat egyik lehetséges magyarázata az lehet, hogy a tőkekorlátozásokkal való fenyegetőzés, majd azok tényleges bevezetése valamiféle “szokatlan magatartásra” késztethette a görögöket, ami lehetett például a kiadások előrehozása – amíg még hozzáférnek a pénzükhöz.
A második negyedévi adatok egyáltalán nem tükrözik a tényleges görögországi helyzetet – állítja Jonathan Loynes, a Capital Economics közgazdásza. “Ezek egy egészen más gazdaságnak az adatai, nem azé, amit most éppen tőkekorlátozások fojtogatnak” – fogalmazott. (MTI)
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-08-13/greece-s-economic-surprise-isn-t-what-it-seems

640x40_feher
Scroll To Top