Home / _További hírek / A gazdasági eredmények alapján kijár Magyarországnak a felminősítés 2016-ban

A gazdasági eredmények alapján kijár Magyarországnak a felminősítés 2016-ban

A gazdasági eredményei alapján kijár Magyarországnak a felminősítés 2016-ban – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szombaton.

Közleményében a szaktárca hangsúlyozza: a piac már rég beárazta a felminősítést, ezt mutatja az is, hogy a magyar állampapírok hozama sok esetben alacsonyabb a jobb hitelminősítéssel bíró országok államkötvényeinél.
A kormány várakozása, hogy a magyar gazdaság eredményeit nemcsak a piac és a mértékadó nemzetközi szervezetek, hanem a hitelminősítők is elismerik 2016-ban.
A minisztérium közleménye szerint a csökkenő államadósság, az alacsony hiány, a mérsékelt infláció és a növekedési számok is azt mutatják, hogy a magyar reformok működnek. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal történt megállapodásnak megfelelően csökkent a bankadó, a forintosításoknak köszönhetően 1 százalék közelébe került a lakossági devizaalapú hitelek aránya. A magyar gazdaságpolitika kiszámítható és jelentősen csökkent az ország pénzügyi sérülékenysége is.
Az uniós szabályok szerint a hitelminősítők az általuk egy évre előre bejelentett időpontokban változtathatnak az EU tagországok besorolásán.
Az előzetes várakozásoknak megfelelően a Moody’s Investors Service pénteken nem hozott döntést. A Moody’s alig több mint három hónapja, 2015 novemberében lépett utoljára, akkor stabilról pozitívra javította Magyarország hitelminősítési kilátását, a kialakult gyakorlat szerint pedig a következő időpontban a hitelminősítők nem szoktak rögtön a besoroláson is változtatni – írja közleményében az NGM.
A Moody’s legközelebb július 8-án vizsgálhatja felül a magyar adósbesorolást, ekkor már a 2015-re vonatkozó végleges makroszámok, valamint a konvergenciaprogram és a tavasszal elfogadni tervezett 2017. évi költségvetés ismeretében dönthet.
A szaktárca várakozása szerint 2016-ban a három nagy hitelminősítőből legalább kettőnél befektetésre ajánlott kategóriába kerülhet Magyarország.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top

 
Amennyiben szeretne részletesebb tájékoztatást kapni,
kérjük töltse ki az alábbi adatlapot.
Adatait bizalmasan kezeljük.

Név

Email cím

Telefonszám

 

×