ingyenes webstatisztika
Home / Világgazdaság / A cseh jegybank tartotta az alapkamat szintjét, és kitolta az intervenció befejezésének időpontját

A cseh jegybank tartotta az alapkamat szintjét, és kitolta az intervenció befejezésének időpontját

Nem változtatott az alapkamaton, de későbbre halasztotta beavatkozási politikája befejezésének időpontját a cseh jegybank – közölte Miroslav Singer, a jegybank kormányzója a banktanács csütörtöki ülése utáni sajtótájékoztatón Prágában.

Singer szerint a jegybank 2,7 százalékra mérsékelte a cseh GDP idei növekedésének előrejelzését, míg a jövő évi kilátásokat 3 százalékra növelte.
A banktanács megállapította, hogy a beavatkozási politikáját legkorábban 2017-ben szünteni be, valószínűsítik, hogy a jövő év közepén. A beavatkozásokat a korona erősödésének megakadályozására 2013 novemberében kezdte el a jegybank azzal a céllal, hogy Csehország elkerülje a deflációt. Miroslav Singer szerint a deflációs nyomás továbbra is jelen van, ezért szüklség van az intervenció folytatására. A jegybank szerint ezt addig folytatják, amíg az euró árfolyama stabilan 27 korona körül mozog és az éves infláció megközelíti a két százalékot.
A cseh jegybank ugyanakkor már több mint két éve történelmi mélyponton, 0,05 százalékon tartja az alapkamatot. Ezen csütörtökön sem változtattak.
Ugyanakkor a jegybank az idei gazdasági növekedés mértékét a korábbi 2,8 százalékról a GDP 2,7 százalékára mérsékelte. A jövő évi növekedést pedig a korábbi 2,9 százalékról 3 százalékra emelte. A cseh pénzügyminisztérium az idei évre 2,6 százalékos GDP növekedést jelzett.
A jövőbeni gazdasági fejlődés komoly bizonytalansági tényezőjének minősítette Singer az olajár alakulását.
(MTI)

80x1000_feher
80x1000_feher
640x40_feher 640x40_feher

Leave a Reply

Your email address will not be published.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

 
Amennyiben szeretne részletesebb tájékoztatást kapni,
kérjük töltse ki az alábbi adatlapot.
Adatait bizalmasan kezeljük.

Név

Email cím

Telefonszám

 

×
Facebook

Köszöntünk a GazdasagPortal.hu portálon