ingyenes webstatisztika

A brit pénzügyi felügyelet vezetője lesz a Bank of England új kormányzója

Andrew Bailey, a brit pénzügyi szektor felügyeleti hatóságának (Financial Conduct Authority, FCA) vezérigazgatója váltja a Bank of England kormányzói tisztségében Mark Carney-t. Carney megbízatása hivatalosan január 31-én jár le, de a tényleges váltás március közepén várható, tekintettel arra, hogy a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) jelenleg érvényes határnapja éppen január 31.

A 60 éves Bailey kinevezését pénteken jelentette be Sajid Javid pénzügyminiszter.
Andrew Bailey, akinek megbízatása nyolc évre szól, a 325 éve alapított Bank of England 121. kormányzója lesz, és a kilencedik azóta, hogy az addig részvényesi tulajdonú kereskedelmi intézményként működő jegybankot 1946 márciusában az akkori munkáspárti kormány államosította.
Bailey az FCA élén 59 ezer nagy-britanniai bejegyzésű pénzügyi szolgáltató cég, valamint a brit értékpiacok tevékenységének felügyeletéért felelős.
Mark Carney, aki előzőleg a kanadai jegybank kormányzója volt, 2013. július 1-jén vette át a Bank of England irányítását, és eredetileg 2018-ig, vagyis öt évre vállalta a megbízatást, jóllehet a brit jegybanktörvény alapján ő is nyolc évig, 2021-ig maradhatott volna posztján.
Carney azonban 2016-ban, a Brexitről döntő népszavazás után bejelentette, hogy korábbi vállalásánál egy évvel tovább, 2019-ig marad tisztségében, mert szeretne hozzájárulni az Egyesült Királyság és az Európai Unió új kapcsolatrendszerének rendezett kialakításához.
Tavaly szeptemberben Philip Hammond akkori pénzügyminiszter közölte, hogy Mark Carney a távozás eredeti halasztott időpontjánál fél évvel tovább, 2020. január 31-ig tölti be a Bank of England kormányzói tisztségét, biztosítandó a Brexit-folyamat zökkenőmentességét.

A jelenlegi tervek alapján azonban az Egyesült Királyság január 31-én lép ki az Európai Unióból, vagyis a váltás a Bank of England élén éppen a Brexit napján lett volna esedékes.
Sajid Javid pénzügyminiszter az új kormányzó kinevezését bejelentő pénteki nyilatkozatában közölte: Mark Carney erre tekintettel vállalta, hogy 2020. március 15-ig ellátja a Bank of England kormányzói feladatait, és Andrew Bailey március 16-án veszi át a tisztséget.
A kanadai Carney, akinek személyében először áll külföldi vezető az 1694-ben alapított Bank of England élén, többször kivívta a kormányzó brit Konzervatív Párt Brexit-párti szárnyának haragját azzal, hogy az EU-népszavazás kampányában, és a referendum óta is rendszeresen felhívta a figyelmet a Brexit gazdasági kockázataira.
A keményvonalas tory Brexit-tábor egyik frontembere, Jacob Rees-Mogg – aki jelenleg a Boris Johnson miniszterelnök vezette kormány parlamenti tevékenységének összehangolásáért felelős kabinetminiszter – egy ízben “a félelemkeltés főpapjának” nevezte a Bank of England kormányzóját.
Carney azonban rendre visszautasította ezeket a vádakat, azzal az érvvel, hogy ha a Bank of England egy adott tényezőről megállapítja, hogy az kockázatot jelent a brit gazdaságra, törvényben előírt kötelessége, hogy erre felhívja a figyelmet.
Carney vezényletével a Bank of England radikális monetáris enyhítési programmal reagált a 2016-os Brexit-népszavazás eredményére. Még abban az évben 0,25 százalékos történelmi mélypontra csökkentette alapkamatát az addigi 0,50 százalékról, amely szintén mélységi rekord volt, emellett 435 milliárd fontra (170 ezer milliárd forintra) emelte a mennyiségi enyhítésre fordítható állampapír-vásárlási keretet az addig kihelyezett 375 milliárd fontról, és külön tízmilliárd fontos eszközvásárlási programot hirdetett vállalati kötvényekre.
Azóta a Bank of England két kamatemelést hajtott végre, jelenlegi alapkamata 0,75 százalék.
A pénteken kinevezett utód, Andrew Bailey 2016 óta áll a brit pénzügyi felügyelet élén, de előtte 31 évet töltött a Bank of England különböző tisztségeiben. Helyettes kormányzóként tevékenykedett 2013 és 2016 között, 2004-től 2011-ig pedig a bankjegykibocsátásért felelős vezérigazgató – a máig használt klasszikus elnevezéssel a Bank of England főpénztárnoka – volt, és ebben az időszakban az ő aláírása szerepelt az újonnan forgalomba kerül bankjegyeken.(MTI)

640x40_feher 640x40_feher
Scroll To Top