ingyenes webstatisztika
Home / Belföld / Gazdaság / A Boehringer Ingelheim a ViraTherapeutics 100%-os üzletrészének megvásárlásával készül a vírusalapú immunonkológiai terápiák új generációjának kifejlesztésére

A Boehringer Ingelheim a ViraTherapeutics 100%-os üzletrészének megvásárlásával készül a vírusalapú immunonkológiai terápiák új generációjának kifejlesztésére

A Boehringer Ingelheim bejelentette, hogy 100%-os tulajdonjogot szerzett az onkolitikus viroterápiák fejlesztésével foglalkozó ViraTherapeutics gyógyszeripari vállalkozásban. A ViraTherapeutics által fejlesztett vezető gyógyszerjelölt, a VSV-GP (Vesicular Stomatitis Virus (VSV) módosított glikoproteinnel (GP)) önmagában és más terápiákkal kombinálva is számos vizsgálat tárgya. A 210 millió euró összértékű ügylet a két vállalat között 2016 augusztusában létrejött opciós és üzletrészvásárlási megállapodáson alapul.

 

Az onkolitikus viroterápia kétféle hatásmechanizmussal veszi fel a küzdelmet a rosszindulatú daganatokkal szemben. Egyrészt a vírus kifejezetten a rákos sejtekben szaporodik, elpusztítva azokat. Másrészt a vírusfertőzés javítja az immunrendszer képességét arra, hogy felismerje ezeket a rákos sejteket. Az immunrendszer ennek hatására elpusztítja mind a fertőzött, mind a nem fertőzött rákos sejteket, tovább gátolva a tumor növekedését. A Boehringer Ingelheim és a ViraTherapeutics az onkolitikus viroterápiás kezelések új generációjának kifejlesztésén dolgozik. Az új módszert képviselő vezető gyógyszerjelölt, a VSV-GP eddig ígéretes eredményeket mutatott a preklinikai modellekben, különösen a Boehringer Ingelheim által fejlesztett immunmodulációs elvekkel kombinálva.

 

„A ViraTherapeutics és az általa fejlesztett, izgalmas onkolitikus viroterápiás platform megvásárlása egy két éve tartó, bizalomra épülő, szoros együttműködés lezárása – mondta Dr. Heinz Schwer, a ViraTherapeutics vezérigazgatója. Meggyőződésünk, hogy a VSV-alapú fejlesztési programjaink és technológiáink jól kiegészítik a Boehringer Ingelheim immunonkológiai kutatásait, és innovatív, új kezelések kifejlesztését teszi lehetővé a rákos betegek számára.”

 

„Szeretném megköszönni a tudományos alapító tagunk, Dorothee von Laer, vezérigazgatónk, Heinz Schwer és operatív igazgatónk, Lisa Egerer munkáját segítő csapatnak a kutatás és a tudományos fejlődés melletti elkötelezettségüket, amely lehetővé tette a Boehringer Ingelheimmel folytatott sikeres együttműködést, és elvezetett a vételi jog rövid időn belül történő érvényesítéséhez – mondta Dr. Klaus Schollmeier, a ViraTherapeutics tanácsadó bizottságának elnöke. Szeretnék továbbá köszönetet mondani a befektetőinknek és a bizottság többi tagjának is a munkánkhoz való kézzelfogható hozzájárulásukhoz. Biztos vagyok benne, hogy a ViraTherapeutics kutatása a Boehringer Ingelheim onkológiai termékfejlesztésének központi elemévé válik.”

 

A kétféle elv kombinálása, azaz az immunonkológiai módszereknek a tumorsejteket célzó kezeléssel való ötvözése központi szerepet kap a Boehringer Ingelheim rákimmunológiai kutatási stratégiájában. Az onkolitikus vírusokra épülő terápiák jól beleillenek ebbe a stratégiába, és kiegészítik azt.

 

„A kutatásunk alapja, hogy a „hideg”, azaz immunológiai szempontból inaktív, az immunrendszer gátlópontjait blokkoló gyógyszerekre (checkpoint blockers) nem reagáló tumorokat „forró”, azaz az immunrendszer támadására leginkább érzékeny tumorokká alakítsuk – magyarázta Dr. Michel Pairet, a Boehringer Ingelheim igazgatótanácsának kutatásért és fejlesztésért felelős tagja. Folyamatosan keressük azokat az ígéretes korai kutatásokat, ahol a saját szakértelmünk a leginkább kiegészíti partnereink tudását. Célunk, hogy közös erőfeszítéssel áttörést jelentő kezeléseket hozzunk létre, amelyek megváltoztatják a betegek életét, és győzelmet hoznak a rák elleni küzdelemben.”

 

A ViraTherapeutics két kockázatitőke-befektető, az EMBL Ventures és a Boehringer Ingelheim Kockázatitőke-alap (BIVF) finanszírozásával jött létre. A BIVF innovatív biotechnológiai vállalatokra és start-up vállalkozásokra összpontosít, stratégiai befektetési tevékenységének célja az orvosbiológiai innováció ösztönzése. Az alap 250 millió euró felett rendelkezik, portfoliójában jelenleg 22 aktív vállalkozás található, és világszerte az egyik legaktívabb befektető az immunonkológia területén.

 

 

A Boehringer Ingelheim az onkológia területén
A rák sok mindent elvesz. Elveszi a szeretteinket, az időnket és a kihasználatlan lehetőségeket. A Boehringer Ingelheim vállalat új reményt ad a betegeknek azzal, hogy felveszi a harcot a rákkal. Együttműködünk az onkológiai közösséggel, hogy áttörő tudományos felfedezésekkel megváltoztassuk a betegek életét. Figyelmünk elsősorban a tüdő- és emésztőrendszeri rákbetegségekre irányul, azzal a céllal, hogy áttörő, vadonatúj kezeléseket biztosíthassunk a rák leküzdésére. Az innováció iránti elhivatottságunknak köszönhetően úttörő jelentőségű kezeléseket tudtunk kifejleszteni a tüdőrák területén, és dolgozunk a rákos sejtekre irányuló szerek, az immunonkológiai kezelések és az intelligens kombinált módszerek olyan egyedi sorozatán, amely számos rákbetegség ellen hatásos lehet.

     
 

Boehringer Ingelheim

 

A Boehringer Ingelheim egy kutatásorientált gyógyszeripari vállalat, amelynek célja a betegek egészségének és életminőségének javítása. Ezen belül elsődlegesen azokra a betegségekre összpontosít, amelyekre még nem létezik megfelelő kezelés. Elsősorban olyan, innovatív terápiákat fejleszt, amelyekkel meghosszabbítható a betegek élete. Az állatgyógyászat terén a Boehringer Ingelheim fő területe a megelőzés.

 

A Boehringer Ingelheim 1885-ös alapítása óta családi tulajdonban áll, és mára a gyógyszeripar első 20 vállalata között tartják számon. A vállalat mintegy 50 000 munkavállalót foglalkoztat, akik nap mint nap részt vesznek az innováción alapuló értékteremtésben a vállalat három üzletágában: humán gyógyászat, állatgyógyászat és biológiai gyógyászati termékek. 2017-ben a vállalat nettó árbevétele megközelítette a 18,1 milliárd eurót. Kutatásra és fejlesztésre több mint három milliárd eurót, a nettó árbevétel 17,0%-át fordította.

 

Családi tulajdonban álló vállalatként a Boehringer Ingelheim generációkra tervez, és a hosszú távú sikerre összpontosít. Ennek megfelelően célja a saját erőforrásaiból megvalósított, organikus növekedés, miközben a kutatás terén folyamatosan nyitott az együttműködésre és a stratégiai szövetségekre. A vállalat természetesnek tartja, hogy minden tevékenységével kapcsolatban felelősséggel tartozik az emberiség és a környezet felé.

 

A Boehringer Ingelheimről további információk találhatók a vállalat honlapján (www.boehringer-ingelheim.com) és éves beszámolójában (http://annualreport.boehringer-ingelheim.com).

 

 

A ViraTherapeutics bemutatása
Az ausztriai ViraTherapeutics GmbH (ViraT) magántulajdonban lévő, biológiai gyógyszereket kutató gyógyszeripari vállalkozás volt, amely a rák kezelésére szolgáló, ígéretes, innovatív vírusalapú immunterápiák kifejlesztésével foglalkozott. A vállalkozást 2013-ban alapította Dr. Dorothee von Laer professzor, az Innsbrucki Orvosi Egyetem Virológiai Részlegének vezetője az egyetem spin-out vállalkozásaként. A ViraT onkolitikus rákvakcinákat fejleszt, amelyek alapja a hólyagos szájgyulladás vírusából (Vesicular Stomatitis Virus, VSV) előállított, VSV-GP elnevezésű kiméravírus.

 

Indulásakor a ViraT a STARTUP.TIROL alapból (korábban: CAST, Center for Academic Spin-offs Tyrol) és az Austria Wirtschaftsservice GmbH-tól (aws – Osztrák Állami Fejlesztési Bank) részesült a létrejöttét segítő finanszírozásban. A ViraT tevékenységéhez a Boehringer Ingelheim Kockázatitőke-alap (BIVF), az EMBL Ventures és az Empl alapítvány, az aws kockázatitőke-kezdeményezése és előzetes finanszírozási programja, valamint az Osztrák Kutatástámogatási Ügynökség (FFG) több programja nyújtott támogatást.

 

A vállalkozás jelenleg 19 munkatársat foglalkoztat. A ViraT 2012-ben megnyerte az élettudományi üzleti tervek Best of Biotech nemzetközi versenyét, 2013-ban pedig második díjat nyert a Science4Life kockázatitőke-versenyen. A ViraT együttműködik az Innsbrucki Orvosi Egyetemmel, ahol von Laer professzor laboratóriumának kutatócsoportja dolgozik, valamint az egyetem Dr. Guido Wollmann vezetése alatt működő Christian Doppler Vírus-immunterápiai Rákkutatási Laboratóriumával.

 

A ViraTherapeutics vállalattal kapcsolatos további információkért kérjük, keresse fel a www.viratherapeutics.com weboldalt.

 

A Boehringer Ingelheim Vállalkozási Alap

 

A 2010-ben létrehozott Boehringer Ingelheim Vállalkozási Alap (Boehringer Ingelheim Venture Fund GmbH, BIVF) úttörő munkát végző, terápiára fókuszáló biotechnológiai cégekbe fektet be, az orvosbiológiai kutatások innovációjának elősegítése érdekében. A BIVF a betegellátás jelentős javítását tűzte ki célul az újszerű tudományos kutatások és a klinikai gyakorlatba való átültetés segítésével oly módon, hogy hosszú távú kapcsolatokat épít ki tudósokkal és vállalkozásokkal. A BIVF leginkább az újszerű, eddig még kiaknázatlan terápiás megoldásokra fókuszál olyan területeken, ahol nagyon nagy igény jelentkezik erre, úgymint az immun-onkológiában, a regeneratív gyógyászatban, a fertőző betegségek kezelésében és a digitális egészségügyben. Ezek közé tartozhatnak új platformtechnológiák, mégpedig eddig gyógyszerrel nem kezelhető betegségek terápiájára, új generációs vakcinák kifejlesztésére, valamint új biológiai egységek – például onkolitikus viroterápia – fejlesztésére.

 

A BIVF aktív szerepet vállal a portfoliójába tartozó vállalatok működésében – jelentős hozzáadott értéket biztosít kiterjedt gyógyszerfejlesztési, tudományos és vezetési tapasztalatai révén. A BIVF 250 millió euró fölött rendelkezik, és jelenleg több mint 20 vállalatból álló portfoliója van.

 

További információkért keresse fel az alábbi weboldalt: www.boehringer-ingelheim-venture.com.

640x40_feher
640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×