ingyenes webstatisztika

A BÉT 2013 decemberi forgalma 27,3 százalékkal magasabb volt a 2012 decemberi értéknél

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) azonnali piacának teljes forgalma tavaly decemberben meghaladta a 170 milliárd forintot, elmaradt ugyan a 2013 novemberi rekordforgalomtól, de még így is meghaladta a 2013. éves átlagot, és 27,3 százalékkal magasabb volt a 2012 decemberi értéknél – közölte a BÉT csütörtökön.

A legnagyobb forgalom 2013 utolsó hónapjában – az összforgalom 47,3 százaléka – az OTP papíroké volt, majd a Richter és a Magyar Telekom következett, 22,6 és 14,5 százalékos résszel. Novemberben ugyanez a három részvény osztozott a dobogó legfelső fokain, csak eltérő sorrendben: az első helyen a Richter végzett, majd ezt követte az OTP és a Magyar Telekom.
A kialakult sorrend legfőbb oka, hogy a novemberi MSCI indexek átsúlyozásának eredményeként a Richter visszakerült a feltörekvő piaci indexkosárba, így az indexkövető alapok nagyobb keresletet támasztottak a gyógyszeripari cég papírjai iránt.
A közlemény a részvénypiac decemberi változásai között megemlíti, hogy az Egis és a Quaestor papírjait kivezették a BÉT részvényszekciójából.
Novemberhez hasonlóan a részvénypiaci rangsor első helyén a Concorde Értékpapír Zrt. végzett, a forgalom 25,4 százalékát adva. Ezt követte az Erste Befektetési Zrt. 14,4 százalékos piaci részesedéssel, míg a harmadik helyen ezúttal a Wood & Company Financial Services a.s. végzett 11,6 százalékkal. Decemberben a negyedik helyen az Equilor Befektetési Zrt. végzett 8,3 százalékkal, melyet szorosan követett az ötödik helyen a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe, 8,2 százalékos piaci részesedéssel.
A derivatív piaci számok is magasabb értékeket mutattak 2013 utolsó hónapjában 2012 decemberéhez képest: a tavaly decemberi 413 milliárdos árfolyamértéken vett forgalom 29 százalékkal, a közel 1,3 millió darab kontraktus 41,1 százalékkal haladta meg a 2012 azonos időszakában tapasztalt forgalmi számokat. 2013 novemberével összevetve is összességében némi növekedés volt tapasztalható a BÉT derivatív piacán; a BUX indexre kötött kontraktusok száma 51,6 százalékos, míg az árfolyamértéken vett forgalma 52,2 százalékos emelkedést mutatott – közölte a BÉT.
Decemberben a határidős devizák esetében az első helyre újra a Raiffeisen Bank Zrt., a második helyre az MKB Bank Zrt. került, míg harmadik helyen decemberben is a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe végzett. A devizaopciós kontraktusok esetében ezúttal az Equilor Befektetési Zrt. vette át a vezető pozíciót, a második helyen a Raiffeisen Bank Zrt. végzett.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top