ingyenes webstatisztika

A Belojarszki Atomerőmű BN-800-as gyorsneutronos reaktorában először alkalmaznak tisztán MOX-üzemanyagot

Az oroszországi Belojarszki Atomerőmű negyedik, BN-800-as gyorsneutronos reaktorral működő blokkjában először alkalmaznak kizárólag csökkentett urán- és plutóniumtartalmú úgynevezett MOX-üzemanyagot, amelynek első kötegeit behelyezték a reaktorba. A MOX-üzemanyag berakását megelőző nagyjavítás után a blokk sikeresen újraindult .

A hagyományos, dúsított uránt tartalmazó nukleáris üzemanyagtól eltérően a MOX-üzemanyag-tabletták a nukleáris üzemanyagciklusból származó keverékből állnak. A kereskedelmi üzemben működő termikus reaktorokban a maghasadás nyomán keletkező plutónium-oxid a MOX-üzemanyag egyik összetevője. A másik komponense a csökkentett urántartalmú oxid, amelyet a szegényített urán-hexafluroid (UF6) átalakításával nyernek ki, ez az urándúsító létesítmények mellékterméke.

A Belojarszki Atomerőmű mérnökei 18 MOX üzemanyag-kazettát helyeztek be a BN-800 típusú reaktorba. A Roszatom vállalatai, az oroszországi atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom és a TVEL üzemanyaggyártó vállalat további 180 üzemanyag-kazetta berakását tervezik még  idén. A Roszatom 2021 végéig a gyorsneutronos reaktor aktív zónájában a még meglévő uránalapú üzemanyagot is teljes egészében csökkentett urán- és plutóniumtartalmú MOX-üzemanyagra cseréli le. Az orosz atomenergetika történetében ily módon először fognak alkalmazni   gyorsneutronos reaktorban kizárólagosan MOX-üzemanyagot.

„A Roszatom stratégiája kétkomponensű atomenergetikai rendszert irányoz elő: a termikus neutronokkal működő és a zárt üzemanyag-ciklust megcélzó  gyorsneutronos reaktorok majdani együttes működése egy sor fontos feladatot old meg. Egyrészt exponenciálisan megnöveli az atomerőművek működéséhez számításba jövő üzemanyag-mennyiséget, másrészt lehetővé teszi a kiégett nukleáris üzemanyag újrahasznosítását, és így nem lesz szükség annak hosszú időn át történő tárolására. Harmadrészt sikerül a felhalmozott szegényített urán- hexafluoriod- és plutóniumkészleteket bevonni  a nukleáris üzemanyagciklusba” – közölte Vitalij Hagyejev, a TVEL zárt nukleáris üzemanyag-ciklusú technológiák és ipari létesítmények fejlesztéséért felelős alelnöke.

Ivan Szidorov, a Belojarszki Atomerőmű igazgatója hangsúlyozta: „A 4. blokk négyéves működése után először végeztünk nagyjavítást. Ennek az egységnek két feladata van:  a 4. blokk nemcsak villamos energiát termel, hanem egy olyan ígéretes technológia tökéletesítésében is részt vesz, amely a jövő atomenergetikájában meghatározó szerepet fog betölteni.”

A MOX-üzemanyagkötegek sorozatgyártása 2018 végén kezdődött meg az Oroszország kelet-szibériai részén, a Krasznojarszki területen található zseleznogorszki Bányászati és Vegyi Üzemben.  Az automatizált termelés az orosz atomenergetikai ipari vállalatok széles körű együttműködésének köszönhetően kezdődhetett meg, ennek koordinálását a TVEL Üzemanyaggyártó Vállalat végezte, amely a Belojarszki Atomerőmű MOX-üzemanyagának szállítója.

A BN-800-as reaktort eredetileg úgynevezett hibrid zónával indították el, amely uránt és MOX- üzemanyagot is tartalmazott. A BN-800 urántartalmú üzemanyagkötegeket a TVEL legjelentősebb vállalata gyártotta Elektrosztal városában, Moszkva közelében, ugyanakkor a kísérleti MOX-üzemanyag-kazettákat az Uljanovszk megyében található dimitrovgrádi Atomreaktorok Tudományos Kutatóintézetében készítették.

 

A Roszatomhoz tartozó TVEL nukleáris üzemanyaggyártó vállalat az üzemanyagot előállító üzemeken kívül az uránércet feldolgozó üzemekkel, urándúsítókkal, az ezt szolgáló gázcentrifugákat gyártó üzemekkel, továbbá stabil izotópokat előállító üzemmel, tudományos kutatóintézetekkel, valamint mérnöki tervezőintézetekkel rendelkezik. Az oroszországi atomerőművek számára ez a vállalat biztosítja a nukleáris üzemanyagot. A TVEL a világ 13 országában található 73 energiatermelő reaktor számára szállít üzemanyagot, továbbá nyolc ország kutatóreaktorait látja el üzemanyaggal. Emellett az orosz atommeghajtású flotta egységei számára is biztosítja az üzemanyagot. Ma a világon működő energetikai reaktorok közül minden hatodik a TVEL üzemanyagát használja.

640x40_feher
Scroll To Top