ingyenes webstatisztika

A bankoknak kell hitelezniük a vállalkozásokat

Az állam ugyan szerepet vállal a vállalkozások hitelezésében, de az a normális, hogy üzleti terv alapján a kereskedelmi bankok hitelezzék a vállalkozásokat – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által rendezett negyedik biztosítási konferencián Budapesten.

Hozzátette, hogy ehhez állami ösztönzők is kellenek.
Az egykulcsos adórendszerről elmondta a miniszter, hogy attól a fogyasztás növekedésen keresztül a gazdasági növekedéshez való hozzájárulást várta a kormány. A hatást nehéz mérni, de érdemes még egy évet adni a rendszernek – fogalmazott.
Varga Mihály számokkal és grafikonokkal illusztrálta azt, hogy mit tett a kormány az elmúlt három évben az ország gazdaságának a konszolidálása érdekében. A strukturális változások közül kiemelte az oktatási és az önkormányzati kiadások csökkentését, de véleménye szerint még mindig sokan dolgoznak a közszférában, minden negyedik-ötödik munkavállaló onnan kapja a fizetését.
Az eredmények sorában kiemelte, hogy “robbanás nélkül kezelték az elmúlt három évet”.
A devizahitelekről szólva kiemelte, hogy a korábbi kormány a túlhitelezéssel igyekezett növelni a gazdaság teljesítményét, de annak negatív következménye még mindig jelen van.
A biztosítási szektorral kapcsolatban kitért arra, hogy a kormány támogatja a 40 ezer fős alkalmazotti létszám megőrzését, ehhez kéri a szakma javaslatait.
A konferencia előtt a biztosítási vezetők körében elterjedt az a hír, hogy a miniszter bejelenti: az életbiztosítások újra adókedvezményt kapnak. Ez elmaradt, viszont Varga Mihály elmondta, hogy az adótörvények végleges kormányzati rögzítéséig még egy hét van hátra és addig a szakmai szervezetek tehetnek javaslatokat.
Ezt Pandurics Anett, a MABISZ elnöke meg is tette előadásában: kérte, hogy az életbiztosítások konkurens termékekhez – az önkéntes nyugdíjbiztosításhoz és a nyugdíj előtakarékossági számlához – hasonlóan kapjanak szja-kedvezményt. Ez nem okozna költségvetési kiesést, mivel a biztosítók jelenleg is ezermilliárd forint állampapírt tartanak a portfóliójukban és ha növekedne az életbiztosítási díjbevétel, akkor a vásárolt állampapír mennyisége is emelkedne – mondta az elnök.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top