ingyenes webstatisztika

10 különböző márkájú, összesen 48 mosogatógépet tesztelt laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete

10 különböző márkájú, összesen 48 mosogatógépet tesztelt laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. A tesztelt készülékek között van beépíthető és szabadon álló is. Vizsgálták, hogy milyen jól tisztítanak, szárítanak, mennyire zajosak, illetve mennyire energiatakarékosan működnek.

 

A tesztelt mosogatógépek közül mindössze 6 db kapott legalább 70%-os értékelést az összes szempont alapján. Ezek között több márka képviselői is megtalálhatók: Bosch, Miele, Siemens. Egyik sem tartozik a legolcsóbb kategóriába, áruk 200.000 és 450.000 forint között mozog. Jó hír, hogy ezeken felül 26 mosogatógép ért el egy kicsivel gyengébb, de legalább 60%-os eredményt az összesített rangsorolásban, amelyek között viszont találunk 90 ezer forintos készüléket is.

Talán a legfontosabb szempont, amit egy mosogatógéptől elvárunk, hogy jól tisztítsa az edényeket. Sajnos tisztításra egy termék sem kapott maximum pontot, és mindössze 4 készülék ért el legalább 4 pontot a 0-tól 5-ig terjedő skálán. Habár a jól teljesítő gépek között volt kifejezetten olcsó 80-90.000 forintos mosogatógép is, ezek a készülékek nem éppen csendesek.

Szárítási hatékonyság szempontjából már valamivel jobb a helyzet. Itt 10 termék kapott legalább 4 pontot, bár maximumot itt sem ért el egy mosogatógép sem.

Rendszeres használat esetén az sem mindegy, hogy mennyi áramot fogyaszt a mosogatógépünk. Energiafogyasztás alapján mindössze 5 termék kapott legalább 4 pontot az 5-ből, vagyis viszonylag kevés áramot fogyaszt. Ebből 2 gép 200.000 forint körüli áron mozog, közepes ill. jó tisztítási és szárítási hatékonysággal. Jó hír, hogy 100.000 forintért is kaphatunk energiatakarékosabb készüléket, hátrányuk a gyengébb szárítási hatékonyság és, hogy többnyire zajosak.

A mosogatás géppel sem csendes tevékenység. A termékek kevesebb mint fele ért el legalább 3 pontot ennek a szempontnak az értékelésénél, de 4-nél több pontot egyik sem kapott.

A tesztből kiderül, hogy ha jobban a pénztárcánkba tudunk nyúlni, és legalább 200.000 forintot áldozunk egy mosogatógépre, akkor kaphatunk olyan készüléket, amelyik viszonylag jól tisztít, szárít, energiatakarékosabb az átlagnál és még nem is túl zajos.

Jó hír a laposabb pénztárcájúaknak, hogy 110.000 forint alatt is találunk legalább közepesen tisztító, szárító, viszonylag energiatakarékos készüléket, ha beletörődünk, hogy nem a miénk lesz a világ legcsendesebb mosogatógépe.

 

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt:

https://tesztek.tudatosvasarlo.hu/mosogatogep

 

 

A Tudatos Vásárlók Egyesületéről

www.tudatosvasarlo.hu

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) non-profit, közhasznú civilszervezet 2017-ben 15 éves. A TVE az etikus, környezetileg és társadalmilag tudatos vásárlás népszerűsítésért dolgozik Magyarországon. Célja, hogy hozzájáruljon a fogyasztói értékek és a vállalati működési gyakorlatok pozitív, a társadalmi és természeti környezet fejlődését támogató változásaihoz.

 

Főbb tevékenységek:

 

Nemzetközi tesztek: 2017-ben indult a TVE új szolgáltatása. http://tesztek.tudatosvasarlo.hu/ oldalon számos nemzetközi laboratóriumban végzett teszt között böngészhetnek az olvasók. A tesztek megtekintése regisztrációhoz kötött és költségtérítéses – pl. mosógép, hűtőszekrény, bébiőr, futócipő.

  • Független, reklámmentes: A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2015 óta tagja a nemzetközi ICRT (International Consumer Research & Testing) hálózatnak, amely gyártóktól független, kiváló minőségű információval segíti a fogyasztókat.
  • Standardizált nemzetközi tesztelési módszerek: A tesztek egységesen kidolgozott módszertan és szempontrendszer alapján készülnek, így a termékek könnyen összehasonlíthatók akár több év múlva is.
  • Akkreditált laboratóriumok: Évente több mint 50 nagy és számos kisebb teszt készül, több ezer terméken, mintegy 60 akkreditált laboratórium bevonásával.
  • Több mint 50 millió fogyasztót segít világszerte: Az ICRT tagszervezetei egységes, magas színvonalú és máshonnan el nem érhető információval látják el a fogyasztókat a saját országukban. Havonta több mint 50 millió fogyasztóhoz jutnak el világszerte. Tartozz Te is közéjük!

Hírportálingyenes tesztek: A TVE 2004 óta működteti a Tudatos Vásárló (www.tudatosvasarlo.hu) portált, az ország első és mindmáig egyetlen, felelős és környezettudatos vásárlással foglalkozó napi frissítésű híroldalát, ahol többek között ingyenes teszteket is publikál.

E-szám adatbázis: A TVE honlapján működteti a részletes magyarázatokkal kiegészített, kereshető E-szám, azaz élelmiszer adalékanyag adatbázist (www.tudatosvasarlo.hu/eszam), és a tájékozódást segítő Címke adatbázist (http://tudatosvasarlo.hu/cimkek).

Háztartászöldítő ÖkoKör: A TVE 2010-ben indította el az ÖkoKöröket (http://tudatosvasarlo.hu/okokorok), amelyek célja a háztartások zöldítése, fenntarthatóbbá tétele környezeti terheik csökkentésével, tudatosságuk fejlesztésével, gyakorlati segítségnyújtással.

Közösségi Mezőgazdazdálkodás: A TVE 2011-ben indította el a Közösségi Mezőgazdálkodás (http://tudatosvasarlo.hu/csa) elnevezésű programját, amelynek célja, hogy bővítse a lakosság ismereteit a közösség által támogatott mezőgazdasággal (CSA) és a bevásárló közösségekkel kapcsolatban, segítse ezek elterjedését.

Tudatos Vásárló Kedvezménykártya: A TVE 2013-ban indította el Tudatos Vásárló Kedvezménykártya programját, melynek célja a fenntartható fogyasztási modell széles körű elterjedése (http://tudatosvasarlo.hu/kartya).

640x40_feher
Scroll To Top