ingyenes webstatisztika

1 százalékra is süllyedhetett szeptemberben a magyar infláció

Akár 1 százalékra is lassulhatott az éves összevetésű magyarországi infláció a múlt hónapban, és nem kizárt, hogy a további hatósági közműdíj-csökkentések a következő hónapokban 1 százalék alatti éves ütemet eredményeznek – jósolták londoni pénzügyi elemzők a szeptemberi inflációs adatok pénteki ismertetése előtt.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy citybeli házak felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai 1-1,3 százalék közötti prognózisokat adtak a teljes kosárra számolt szeptemberi tizenkét havi inflációra.
A sáv alsó szélén voltak a Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői, akik 1 százalékos éves ütemre számítanak. A GS szakértői szerint az általuk várt lassulást elsősorban a belépő bázishatások vezérlik, tekintettel arra, hogy a magyarországi infláció tavaly szeptemberben 6,6 százalékos éves ütemen tetőzött.
A 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég közgazdászai nem sokkal magasabb, 1,1 százalékos tizenkét havi inflációt valószínűsítettek szeptemberre. A ház szerint a további közműdíj-csökkentések miatt valószínűtlen, hogy ez lenne a mélypont, az ütem később jóval 1 százalék alá csökkenhet.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top